Det
här är första delen i min serie "Guide till ekologisk grönsaksodling"
och idag berör vi ämnet marklära. Det är viktigt att veta vilken jord man har
att göra med när man bestämmer sig för att börja odla. Anledningen till att det
är viktigt att veta är att det underlättar för dig när du ska välja vilka
växter du ska odla. Dessutom är det bra att veta för att kunna utvärdera och
åtgärda problem som uppstår under odlingssäsongen, jorden kan vittna om mycket.
Den
absolut största beståndsdelen i din jord är mineralämnen, det vill säga korn i
olika storlekar som släppt från berggrunden. Beroende på kornstorleken är
jordarterna annorlunda, se nedan för att lära dig de olika
jordartsklassificeringarna utifrån kornstorleken.
Jordart Partikel,
diameter
Grus, grov 20-6 mmGrus, fin 6-2 mm
Sand, grov 2-0,6 mm
Sand, mellan 0,6-0,2 mm
Mo, grov 0,2-0,06 mm
Mo, fin 0,06-0,02 mm
Mjäla, grov 0,02-0,006 mm
Mjäla, fin 0,006-0,002 mm
Ler 0,002
mm
För
att förenkla förklaringen av de olika jordarterna delar vi in dem i fem olika
kategorier.
Sandjorden
är porös och lättarbetad på grund av sin stora kornstorlek. På grund av att
sandjorden är så porös blir det lätt för rötter att sträcka på sig, därför
trivs rotfrukter extra bra på sandig jord. På våren värms jorden snabbt upp,
men blir även sämre värmehållande på hösten. Tyvärr är sandjorden även dålig på
att hålla vatten och näring.
Tillför
organiskt material (gräsklipp, gödsel, kompost) för att förbättra sandjorden.
Genom att öka mullhalten i jorden blir den ännu porösare och bättre på att
hålla näring och vatten. Om du täckodlar ökar du den vattenhållande förmågan ytterligare.
Grovmo
har liknande egenskaper med sand men håller fukt bättre än sandjorden.
Förbättra din grovmo genom att tillföra mycket organiskt material, till slut
har du en perfekt trädgårdsjord.
Finmo
är annorlunda från grovmo. Den håller fukt mycket bättre än grovmo och har en
grynig struktur. Problemet med den gryniga strukturen är att den lätt slås
sönder vid jordbearbetning eller regn och bildar en skorpa på jorden. Skorpan
kan bli så hård att frö som grott inte orkar tränga igenom skorpan.
Följ
jordförbättring för lerjordar för jordförbättring.
Mjäla
är näringsrik och vattenhållande på gott och ont. Det kan bli så att mjäljorden
blir för bra på att hålla vatten, det resulterar i att jorden blir blöt,
kompakt och kall. En kall jord tar lång tid på sig att värmas upp på våren.
Dessutom kan jorden få syrebrist ifall den är för kompakt och har för mycket
vatten i sig, då överlever inte växterna.
Följ
jordförbättring för lerjordar för jordförbättring.
Lerjorden
har minst kornstorlek, den är kall, blöt och näringshållande. Förutom att
lerjorden är kall och blöt är den även väldigt känslig för att packas av tunga
maskiner eller om du går på jorden för mycket. Var noga med att inte gå på
odlingsbädden och speciellt inte när det är blött i jorden. Ska du använda
större maskiner, jordfräs, traktor eller liknande måste du se till att det är
torrt i jorden och att du inte arbetar med den i onödan.
På
hösten bör du vända jorden och luckra djupt med en grep. Kylan och frosten
kommer att spränga sönder jordkakorna under vintern. Jorden luftas och luckras.
För
att förbättra en lerjord ska du tillföra mycket organiskt material och använda
dig av täckodling för att få igång maskar och andra luckrande organismer i
jorden. För att luckra jorden ytterligare kan du odla gröngödslingsväxter som
luckrar djupt, de tillför organiskt material, gödslar och luckrar jorden.
Arbeta
aldrig på jorden i onödan på grund av risken för packning, om du har tydliga
gångar mellan odlingsbäddarna slipper du gå på jorden.
Tillsätt
aldrig sand i en lerjord, det kan sätta igen jorden totalt så att den blir hård
som cement.
Svaret
på de flesta jordförbättringsfrågor är organiskt material. Genom att tillföra
gödsel, gräsklipp, kompostmylla, löv etc. gör du jorden lucker, luftig och bra på
att hålla näring och fukt. Den blir inte lika känslig för att packas och alla
levande organismer som gödslar och luckrar jorden åt dig, exempelvis maskar,
stortrivs.
Hur vet jag vilken jord jag har?
Nu
vet du vilka jordar som finns och hur man förbättrar dem på ett lätt sätt. Det
kan dock vara bra att veta hur du känner igen de olika jordtyperna, jag
använder mig av ett rulltest.
Plocka
upp jord och fukta den lätt så att den går att rulla ut mot ett platt underlag.
Rulla ut ditt jordprov tills det går av på mitten, upprepa några gånger och du
kommer märka att jordprovet går av vid ungefär samma tjocklek varje gång. Se i
tabellen nedan för att bestämma jordart:
Jordart Tjocklek
Sand Går ej att
rulla
Grovmo Går ej att rulla
Finmo 4-6 mm
Mjäla 4-6 mm
Lera 1-3 mm
Känn
även på jorden och försök att urskilja kornstorlek med ögat. Ju grövre kornen
är, ju närmre sandjorden är din jord. Ju mindre kornen är, ju lättare går det
att rulla. En lerjord kan du trycka i handen och när du öppnar handen har du ditt
handavtryck i jorden. Det kan ta några försök, men försök att känna på olika
jordar på olika ställen så lär du dig snabbt.
PS.
En jord jag inte tog upp är moränjord, som är en blandning av alla
kornstorlekar. Anpassa jordförbättring utifrån vilken jord den liknar mest.
Tills
nästa gång, ha det trevligt med jorden!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar